Актуално

На фокус

ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

17.09.2021

Втори фронт

1404


ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София, съобщи БНР. По информация на „Хоризонт“ са задържани трима лекари - председатели на комисии.

Акцията е проведена в три столични болници. Общо 7 души са арестувани при операцията на ГДБОП. Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари. Другите четирима са посредници. Те са водели при лекарите лица, които да бъдат освидетелствани като инвалиди.

По информация на БНР една от болниците, в които е проведена операция, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата. По информация на "По света и у нас" пък задържаните са от Първа и Четвърта градска болница в София. Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата и са започвали от 1000 лева.

Операцията на ГДБОП е започнала вчера и е продължила и през изминалата нощ. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери. По случая има образувано и досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК комисии.

"Лицата са задържани за издаване на нелегитимни, фалшиви ТЕЛК решения. Задържаните са лекари, които участват в ТЕЛК комисиите и посредници", заяви по-късно на брифинг главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР. По думите му били събрани доказателства. "По този начин се ощетява държавата с милиони левове. Ще има съответните експертизи", допълни Петър Тодоров. Той добави, че работата по случая продължава. "По случая има образувано следствено дело", каза от своя страна  директорът на ГДБОП Калин Стоянов. 

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания