Актуално

На фокус

“Газпром” поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли

“Газпром” поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли

04.07.2022

Втори фронт

287


Руският газов гигант "Газпром" поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли. Това съобщиха от агенция "Interfax", цитирайки високопоставен служител, предават от "Ройтерс".

Предложението на Кирил Полоус, заместник-ръководител на отдел в "Газпром", идва, след като миналата седмица Русия предприе действия за изземване на контрола върху завода за втечнен природен газ "Сахалин-2" в отговор на западните санкции. Указът създава нова фирма, която да поеме всички права и задължения на Sakhalin Energy Investment Co, в която Shell и две японски търговски компании Mitsui и Mitsubishi притежават малко под 50%. 

Този ход може да разстрои и без това стеснения пазар и да повиши рисковете пред западните компании, които все още са в Русия.

На Русия се падат около 8% от глобалните доставки на втечнен природен газ с 40 милиарда кубични метра свръхохладен газ годишно, идващ главно от Сахалин-2 и Yamal LNG на Новатек (NVTK.MM), най-големият завод за втечнен природен газ в Русия.

За разлика от продажбите на газ по тръбопроводи, по-голямата част от руския LNG се консумира в Азия. В Европа Испания е сред купувачите на руски LNG.

Миналата година Русия е спечелила 7,3 милиарда долара от износ на втечнен природен газ, според държавната данъчна служба, в сравнение с 55,5 милиарда долара, получени от износ на газ по тръбопроводи.


Нито "Газпром", нито министерството на енергетиката са отговорили на исканията на "Ройтерс" за коментар.

   Източник: frognews

Свързани статии