Актуално

На фокус

Гайс, оф, сории, как беше онази дума на български?

Гайс, оф, сории, как беше онази дума на български?

19.09.2022

Персефона Коре, фейсбук

892


Сега целият свят се сбогува с кралицата в Уестминстърското абей, вика неква чушка от телевизора и все едно някой забива пирони в главата ми.

Гайс, оф, сории, как беше онази дума на български? Сещате се на абей..ох, толкова е допотопен този български език, вижте как хубаво си борява с англиския и хем по-цивилизовано звучи. Абе, как беше абей на български, ох, оф.

"Сбогуването с кралицата било цяла традиция. Вековна. Това е достойно за почит. Традицията." Продължава да набива от екрана тази чушка лицемерна, дето на другия ден ще я видите как с нескрита погнуса хули българското хоро пред Народния.

Откога, питам аз, традициите станаха нещо достойно за уважение от почитателите на Уестминстърското абей? Не можеш да им хванеш спатиите на тея лицемери, ей!

Да ви кажа ли и други вековни традиции като сме тръгнали да се кланяме на вековните традиции, а тея от Уестминстърското абей да седнат и да си водят бележки.

Българското хоро. Българското хоро, в чиито стъпки са вплетени древните ритми от пулса на земята.

Нестинарство. 24 часа чакане пред абей са нищо в сравнение с това кръвта ти да се пали от въглените под краката ти.

Сурва. Да те налагат с пръчка за здраве е толкова древно, че и днес учените не могат да го обяснят.

Сирни Заговезни. В чиито разбирания е вплетен вечният вселенски закон на това, че всички сме грешници, но да простиш те доближава до боговете.

Полазване. Какво по-древно от вярването в символите,в това, че човешкият живот, нашата реалност, се определя от това, което носим в нас, затова който ти дойде в къщата, такава ще ти е и годината. Какъвто си и ти, такъв ще е живота ти.

Шевицата. Да оставяш завета си чрез знаци. Да вплиташ в линиите наричане за здраве, добро и благоденствие. Но друго си е да ти сервират чая точно в пет.

Ех, абей, абей, защо под калпак е расла тая българска чонтурица,а не под бомбе.

Свързани статии