Актуално

На фокус

Галъп: Над 75% от българите предпочитат правителство пред нови избори

Галъп: Над 75% от българите предпочитат правителство пред нови избори

16.07.2021

Втори фронт

725


На фона на все по-неясната картина около съставянето на ново редовно правителство, българите все повече очакват кабинет, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията "правителство", пред опцията "нови избори" (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи, сочат данните на първия в страната независим следизборен сондаж, осъществен от "Галъп интернешънъл болкан" между 14 и 16 юли сред 816 пълнолетни българи по телефона. Сондажът бе огласен в петък.

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии, е друг извод в изследването на "Галъп". "Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори" При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т. нар. партии на протеста (вероятността обаче става все по-малка предвид заявките на формацията на Трифонов от днес за "редактиран кабинет" без Николай Василев, но издигнат без номинации - б. р.).

На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят, показват още данните от анкетата.

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят, коментират от "Галъп".

ЧЕСТНОСТТА НА ВОТА

Почти всеки втори гласоподавател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от преди, а силно мнозинство от около две трети подкрепя машинното гласуване. 

Технологията на току-що отминалите избори се одобрява, макар мнозина да са останали недоволни от резултата на своята партия. На въпрос за честността на изборите, преобладаващите мнения са положителни. 48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение. Близо две трети го одобряват. Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.

----

Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

  Източник: СЕГА

Свързани статии