Актуално

На фокус

"Галъп": ГЕРБ - 22,8%, "Има такъв народ" - 20,1%, БСП - 16,1%

19.05.2021

Втори фронт

7013


57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци. Ситуацията, като цяло, остава непредвидима. Затова, на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори. Данните са от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента).

„Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%,

БСП – 16,1%,

„Демократична България“ – 11,6%,

ДПС – 11,2% и

„Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%,

ВМРО – 3,1%,

партията на Васил Божков с 2,8%,

„Възраждане“ – с 2,6%,

„Воля“ – 1,4%.

Общо, 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания. 

Източник: "Галъп интернешънъл болкан"

 

Свързани статии