Актуално

На фокус

Френски циментов гигант бе обвинен, че си плащал на Ислямска държава, за да работи в Сирия

Френски циментов гигант бе обвинен, че си плащал на Ислямска държава, за да работи в Сирия

15.09.2021

Втори фронт

631


Френският циментов гигант "Лафарж" може да се изправи отново пред обвинения в съучастничество в престъпления срещу човечеството, след като Висшият съд на Франция отхвърли решението за отпадане на обвиненията на по-ниската инстанция. В какво е обвинена компанията? "Лафарж" е обвинена в това, че е плащала милиони евро чрез сирийски подизпълнител и посредник на ислямски бойци, включително на Ислямска държава, за да запази циментовата си фабрика в Джалабия, северна Сирия, в началото на сирийската гражданска война. В момента срещу компанията текат официални разследвания по няколко обвинения, свързани с фабриката, включително подпомагане на престъпления срещу човечеството. Компанията е обвинена и във финансиране на тероризма и нарушаване на ембаргото на ЕС върху плащанията към сирийски подизпълнители през 2013-а и 2014 година.

Френски циментов гигант бе обвинен, че си плащал на Ислямска държава, за да работи в Сирия

Циментовият завод на "Лафарж" в Сирия продължи да работи по времето на гражданската война.

 

През 2014-та "Лафарж" се сля с швейцарския конгломерат за строителни материали Холцим.

След собствено вътрешно разследване, компанията по-рано призна, че нейният сирийски подизпълнител "Лафарж Цимент Сирия" е плащал на въоръжени групи да защитават персонала във фабриката. Но отхвърли няколко обвинения на френската правна проверка, включително и най-сериозните обвинения в престъпления срещу човечеството.

През 2019-та Парижкият апелативен съд отхвърли обвиненията в престъпления срещу човечеството, казвайки, че компанията не е специално обвързана с бойците. Сегашното решение на Касационния съд обаче отхвърля решението от 2019-та, оспорвайки, че плащанията на Лафарж могат да се квалифицират като съучастничество.

„В този случай плащането на няколко милиона долара... на организация, която действа като криминална, е достатъчно да се приеме за съучастничество, независимо дали разглежданата страна е правила това с оглед на търговската си дейност“, заявява съдът в решението си.

Решението не означава, че "Лафарж" автоматично става подсъдима за съучастничество в престъпления срещу човечеството.

Висшият съд съобщи, че случаят ще бъде насочен обратно към магистратите, за да решат дали да подновят обвиненията.

От "Лафарж" обявиха, че „продължават изцяло да сътрудничат на френските съдебни власти“ по случая.

 

Източник: “ГЛАСОВЕ”

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Свързани статии