Актуално

На фокус

Foreign Policy: В Източна Европа се разглобяват съветски самолети и хеликоптери и се изпращат в Украйна

Foreign Policy: В Източна Европа се разглобяват съветски самолети и хеликоптери и се изпращат в Украйна

27.05.2022

ТАСС

735


Както отбелязва Foreign Policy, списанието е една от двете медии, чиито кореспонденти са били допуснати в координационния център и са имали възможност да разговарят с работещите там представители на Пентагона при условие на анонимност.

Група западни специалисти, работещи в Европа, са помогнали за разглобяването на самолети Су-25 и хеликоптери Ми-17 съветско производство, за да ги изпратят така в Украйна. Това съобщи във вторник списание Foreign Policy, чийто кореспондент посети американска военна база край Щутгарт, където е създаден координационен център за изпращане на военна помощ на Киев.

"Екип на място в Източна Европа, прикрепен към Европейското командване [на въоръжените сили на САЩ], помогна за разглобяването на съветските самолети Су-25 и хеликоптери Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна", се казва в материала. Журналистът не уточнява на коя държава са принадлежали разглобените самолети и хеликоптери и къде са били подготвени за транспортиране по този начин. Foreign Policy отбелязва, че списанието е било една от двете медии, чиито кореспонденти са били допуснати до фокусната точка и са имали възможност да разговарят със служители на Пентагона, работещи там, при условие за анонимност.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на около 40 млрд. долара. Очаква се около 20 млрд. долара от тази сума да отидат директно за военна помощ, включително за обучение и снабдяване на украинските войски, както и за попълване на запасите от оръжия на САЩ.

По-рано Си Ен Ен съобщи, че представители на Украйна са предали на Конгреса на САЩ списък с оръжия и други видове помощ, на които разчитат да бъдат предоставени от Вашингтон. Списъкът включва безпилотни летателни апарати, артилерийски, зенитни и противотанкови системи, противокорабни оръжия, системи за наблюдение, както и ударни самолети Су-25. Преди това Вашингтон отхвърли предложението на Варшава да прехвърли на Киев изтребителите МиГ-29 съветско производство, с които разполага, като ги прехвърли от база в Германия в Украйна.

На 6 март говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че използването на летищната мрежа на съседните държави за разполагане на украински бойни самолети и последващото им използване срещу руските въоръжени сили може да се разглежда като участие на тези държави в конфликта.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии