Актуално

На фокус

„Форд“ ще вложи 300 млн. долара в производство на нов автомобил в Румъния

„Форд“ ще вложи 300 млн. долара в производство на нов автомобил в Румъния

29.04.2021

Втори фронт

364


„Форд“ ще инвестира 300 милиона долара в производство на нов лек автомобил в своя завод в Крайова в Румъния, стартирайки през 2023 година, съобщава „Ford Media Center“.

Изцяло електрическият модел се планира да дебютира през 2024 г .; първото изцяло електрическо превозно средство на „Форд“, което ще бъде произведено в Румъния и което подкрепя пътя на компанията към бъдеще с нулеви емисии в Европа. Заводът в Крайова следва Центъра за електрифицирани превозни средства на „Форд“ в Кьолн в Германия и завода на „Форд Отосан“ в Коджаели в Турция за производство на изцяло електрически превозни средства.

Европейската гама от търговски превозни средства на „Форд“ ще бъде 100% способна на нулеви емисии, изцяло електрическа или с включен хибрид, до 2024 г . Две трети от продажбите на търговски превозни средства се очаква да бъдат изцяло електрически или хибридни до 2030 г. „Операциите на „Форд“ в Крайова имат силен опит в предоставянето на конкурентоспособност и гъвкавост от световна класа. Нашият план за изграждане на този нов лек автомобил в Румъния отразява продължаващото ни положително партньорство с местните доставчици и общността, както и успеха на целия екип на „Форд Крайова“, каза Стюарт Роули, представител на „Форд“ за Европа. „Добавянето на изцяло електрическа версия през 2024 г. означава, че Крайова ще бъде третото ни съоръжение в Европа за създаване на изцяло електрическо превозно средство. Това изпраща още един ясен сигнал, че сме на ускорен път, за да осигурим на нашите клиенти на търговски превозни средства бъдеще с нулеви емисии в Европа“, добави той. През февруари „Форд“ се ангажира цялата му гама от търговски превозни средства да бъде с нулеви емисии, изцяло електрически или хибридни, до 2024 г., като две трети от продажбите на търговски превозни средства на „Форд“ се очаква да бъдат изцяло електрически или хибридни до 2030 г. Новият лек автомобил ще бъде оборудван с някои от най-модерните конвенционални бензинови и дизелови двигатели на „Форд“. Те ще включват например дизелови двигатели с модерна технология от Ford Dagenham Engine Factory, а трансмисиите ще се доставят от Ford Halewood Transmissions Limited, и двете базирани във Великобритания.

Цялостната инвестиция на „Форд“ в румънските производствени операции, включително анонсираната днес инвестиция, е близо 2 милиарда долара от придобиването на съоръжението в Крайова през 2008 г. През последните години бяха направени значителни подобрения в работата на автомобилите на Карйова, като бяха инсталирани над 600 робота за допълнително подобряване на ефективността и качеството на каросерията, щамповането, боядисването, облицовката и шасито. Около 6 000 души са заети в операциите по сглобяване на превозните средства и двигатели от световна класа. Ангажиментът на Крайоваa за електрификация започна през октомври 2019 г. с началото на производството на хибрида „Пума“, като днешното съобщение бележи още един важен момент, тъй като „Форд“ е първият производител, който обяви, че ще построи изцяло електрическо превозно средство в Румъния. В допълнение към „Пума“, „Форд Крайова“ в момента произвежда малкия SUV Ford EcoSport и многократно печелившият 1,0-литров двигател EcoBoost. „Тази нова планирана инвестиция в бъдещето на Крайова е знак на надежда за „Форд“, че румънското правителство ще осигури ключови подобрения в подкрепа на конкурентния производствен пейзаж в местния регион, включително така необходимите ъпгрейди на транспортната инфраструктура“, каза Роули. Началната дата за производство на новото превозно средство и повече подробности за продукта ще бъдат потвърдени с приближаването на пускането му на пазара, съобщава официалият сайт на „Форд“.

Източник: actualno.com

Свързани статии

Левицата