Актуално

На фокус

Фон дер Лайен: ЕС иска да се убеди в качеството на производство на "Спутник V"

Фон дер Лайен: ЕС иска да се убеди в качеството на производство на

16.02.2021

Glasove

249


Централизирана поръчка за руската коронавирусна ваксина "Спутник V" за Европейския съюз е възможна след сертифицирането ѝ от Европейската агенция по лекарствата (EАЛ), като за това е необходимо да се убедим във високото качество на нейното производство. Това заяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в интервю за вестник Les Echos, публикувано във вторник.

"Има две предварителни условия - каза ръководителят на ЕК. - Те трябва да отправят искане до EАЛ, както всички други лаборатории. А за това трябва да осигурят пълен достъп до производствените си обекти. Производството на ваксини крие рискове, а ние трябва да се убудим, че всичко е под контрол".

През януари шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че европейският регулатор трябва да сертифицира руската ваксина за по-нататъшното ѝ закупуване в ЕС. В същото време Европейската комисия призна правото на националните регулатори на държавите от ЕС да сертифицират независимо руската ваксина за своите национални пазари в случай на извънредна ситуация, например в случай на недостиг на лекарства, сертифицирани в ЕС за ваксинация на населението. Унгария упражни това право и след преговори с руския външен министър Сергей Лавров в края на януари министърът на външните работи и външната търговия на Унгария Петер Сиярто обяви, че Унгария ще получи 2 милиона дози от руския препарат, припомня ТАСС.

Свързани статии