Актуално

На фокус

Финансовият министър смени и шефа на митниците

Финансовият министър смени и шефа на митниците

14.05.2021

Втори фронт

1510


Новият финансов министър Асен Василев смени и шефа на агенция "Митници". На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев. Тонев има над 20-годишен стаж в агенцията. Бил е директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив. През ноември 2013 г. оглавява агенцията по времето на кабинета Орешарски - назначава го тогавашният финансов министър Петър Чобанов.

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", заяви Василев на брифинг днес, на който представи екипа си. Министърът посочи, че в момента се работи по изясняване на случая.

Шампион по културизъм оглавява другата приходна агенция - НАП.

Както вече стана известно Асен Василев ще разчита на дамски екип заместник-министри. 

Виолета Лорер, която през 2013 г. без служебен зам.-министър на икономиката, ще отговаря за бюджетната сфера. Ваня Стойнева - също заемала постове в два служебни кабинета през 2013 и 2017 г., но в министерствата на труда и на образованието, ще е с ресор контрол върху средствата от европейските фондове и координиране на Плана за възстановяване и устойчивост. Третият зам.-министър на финансите - Моника Димитрова-Бийчър, ще отговаря за задачите, свързани с членството ни чакалнята на еврозоната.

В министерството на финансите започва подготовка за емитиране на дълг на външните пазари, без да е задължително той да бъде теглен по време на служебното правителство, стана ясно от думите на Асен Василев. Тъй като една такава  процедурата отнема месец-два е добре тя да е подготвена и е възможно дългът да бъде поет от следващия редовен кабинет", обясни министърът. До края на годината според закона за държавния бюджет правителството може да изтегли нов дълг в размер до 3.7 млрд. лв.

До десет дни ще има повече яснота дали ще се наложи актуализация на бюджета за тази година и какво точно корекция трябва да се направи. „Това ще зависи от анализа, който предстои да бъде направен в приходните агенции“, подчерта служебният министър.

В понеделник ще бъде обявена план-сметката за парламентарните избори на 16 юли.

  Източник: СЕГА

Свързани статии