Актуално

На фокус

Финансовият министър: Дърпани са пари от всички възможни буфери

Финансовият министър: Дърпани са пари от всички възможни буфери

28.05.2021

Втори фронт

3354


Вместо да се актуализира бюджетът когато през март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките за бизнеса и пенсионерите, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера. Още в началото на май с бюджета е имало проблеми. Това коментира финансовият министър Асен Василев на брифинг във ведомството. Думите му дойдоха в отговор на коментарите на бившия премиер Бойко Борисов, според когото ГЕРБ са оставили хазната „пълна“, съобщава бТВ.

До 14 май от централния бюджет са изразходени 1,164 млрд. лв., 283 млн. лв – от буфера и 22 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. Половината от парите от бюджета и всичките от буфера и МФ са за непредвидени разходи, които са предимно COVID мерки. Конкретно тези от финансовото министерство са били нужни, за да може въобще да се покрие мярката „60/40“ през май.

„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Има непредвидени разходи за църкви, за Фонда на фондовете, 22 млн. непредвидени разходи за БНТ… Да кажем, че част от тях трябва да се случват, но структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми“, посочи Василев.

Така за добавките на пенсионерите през следващия месец пари са намерени отново чрез резервите на ведомствата - в случая по 0,8% от бюджетите за персонал, което няма да се отрази на работещите в министерствата, тъй като има незаети бройки.

   Източник: Гласове

Свързани статии