Актуално

На фокус

Финансовата инспекция влезе в Бюрото по защита към главния прокурор

Финансовата инспекция влезе в Бюрото по защита към главния прокурор

22.07.2021

Втори фронт

671


Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция са влезли в Бюрото по защита към главния прокурор, съобщава БНТ. По информация на обществената телевизия проверяват документи за разходи по дейността на бюрото.

Това се случва на фона на дебатите във Висшия съдебен съвет, който обсъжда дали да започне дисциплинарно производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В парламента днес също се заговори за прекратяване на мандата на Гешев, каквото искане направи групата на "Демократична България" и получи подкрепа от "Изправи се БГ! Ние идваме".

До момента главният прокурор единствен счита, че няма проблем в работата на Бюрото по защита. Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия. 

Становищата на Министерския съвет, някогашния главен прокурор проф. Васил Мръчков, организацията Български адвокати за правата на човекаминистъра на правосъдието Янаки Стоилов, Съюза на юриститеминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). От всички тях единствено Гешев е изразил мнение, че проблем с бюрото му няма. Всички останали подкрепят искането на президента и смятат, че атакуваните текстове противоречат на Конституцията. 

Бюрото по защита на главния прокурор изигра главна роля при щурма в президентството миналото лято по време на акцията срещу двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по дела. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО. Нахлуването на бюрото в президентството е сред примерите в сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков, на базата на който правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Гешев.

В първия ден от работата на 46-ото НС "Изправи се БГ! Ние идваме" внесоха проект за законови промени, с които бюрото се отнема от главния прокурор и се прехвърля към министъра на правосъдието.

   Източник: СЕГА

Свързани статии