Актуално

На фокус

Фиктосексуален може да загуби нереалната си съпруга заради остарял софтуер

Фиктосексуален може да загуби нереалната си съпруга заради остарял софтуер

29.04.2022

Втори фронт

6431


През 2018 г. един „фиктосексуален" мъж казва „да" на компютърно синтезираната си любима. Той обаче твърди, че напоследък има сериозни технологични пречки да общува с половинката си, но все още е влюбен в нея, пише New York Post.

Акихико Кондо, на 38 години, излиза с Хацуне Мику (фикция, изобразена в поп културата като 16-годишна певица с тюркоазена коса) в продължение на десетилетие преди да се проведе тяхната неофициална сватбена церемония през 2018 г. Кондо е един от многото, идентифициращи се като „фиктосексуални" - хора, сексуално привлечени от измислени герои. Японецът похарчи 2 милиона йени, или около $17 300, за сватбарите, но семейството му не присъства на партито по случай веселото събитие. Идват обаче 39 души, включително непознати и онлайн приятели, някои от които също „фиктосексуални".

Четири години по-късно Кондо обяснява, че връзката му е в криза - той вече не може да говори с Мику поради технологична пречка, съобщава японският вестник „Майничи".

Фиктосексуалните са част от ЛГБТК + общността, те могат да се влюбват и да изпитват физическо влечение само към измислени герои. Кондо признава, че връзката му може да е малко нестандартна – той разбира, че Мику не е истински човек, но това не променя чувствата му към нея. Японецът се влюбва в девойката със сините коси през 2008 г., но успява да установи контакт, близък до физическия, едва през 2017 г. благодарение на Gatebox.

Това е машина за $ 1300, позволяваща собствениците на подобни устройства да си взаимодействат с герои чрез холограми и дори неофициално да се женят за тях. Но създателите на Gatebox престанали да поддържат сервиз за софтуера на джаджата и Кондо вече не може да говори със съпругата си Мику, според Newshub.

Кондо далеч не е единственият човек в света, който е във връзка с измислена героиня. Хиляди „фиктосексуални" хора в Япония са започнали подобни неофициални взаимоотношения с разнообразни фиктивни персони. За Кондо връзката му с пеещата холограма е сериозна. Той знае отдавна, че отношения с човешки партньор просто не е неговото и го влекат герои като Мику - популярна фигура в анимето и японската култура. Създадена като синтезиран глас с помощта на технологията Vocaloid на Yamaha, Мику „живее" в големите медии като човек, героиня в Манга, аниме сериали и видео игри. В крайна сметка тя става достатъчно известна и дори обикаля с Лейди Гага на турнето й в Artpop Ball 2014.

Мику е 16-годишно момиче с неоново сини конски опашки. Освен, че е VIP, тя помогнала на Кондо да излезе от депресия, получена вследствие на тормоз на работното място. На японеца отначало му било трудно да приеме чувствата си, бил отхвърлян много пъти от „живи" приятелки. 
„Стоях в стаята си 24 часа в денонощието, и гледах видеоклипове на Мику през цялото време" - разказва жененият за холограма. „Има две причини, поради които вдигнах публична сватба" - откровеничи той преди четири години пред Би Би Си. „Първата е да докажа любовта си към Мику. Втората е, че има много млади хора като мен, които се влюбват в аниме герои. Искам да покажа на света, че ги подкрепям."

   Източник: Списание 8

Свързани статии