Актуално

На фокус

Фейсбук блокира Николас Мадуро заради дезинформация за Covid-19

Фейсбук блокира Николас Мадуро заради дезинформация за Covid-19

27.03.2021

Втори Фронт

2835


Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света Фейсбук блокира страницата на президента на Венецуела Николас Мадуро заради нарушения на политиката срещу разпространяване на дезинформация за Covid-19 чрез рекламиране на недоказано лекарство, съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

През януари Мадуро описа препарата Карвативир - приеман през устата разтвор, с извлек от мащерка, като "чудодейно" лекарство, което неутрализира коронавируса без странични ефекти. Твърдение, което според лекари, не е научно подкрепено.

Фейсбук свали видео, в което Мадуро рекламира лекарството, защото то нарушава политиката срещу неверни твърдения, че "нещо може да гарантира защита от зараза с Covid-19 или да гарантира възстановяване от Covid-19".

Следваме насоките на СЗО, според които в момента няма лекарство, което да лекува вируса, каза говорителят на Фейсбук за Ройтерс.

Заради многократни нарушения на нашите правила, блокираме страницата за 30 дни, през които тя ще бъде в режим "само за четене".

Във видеото Мадуро казва, че Карвативир, наричан от него "чудодейните капки" на живелия през 19 в. и обявен за блажен от католическата църква венецуелски лекар Хосе Грегорио Ернандес, може да се използват превантивно и терапевтично срещу коронавируса.

Администраторите на страницата са били уведомени за нарушенията на политиката на Фейсбук, каза говорителят.

Профилът на Мадуро в социалната платформа за споделяне на снимки Инстаграм, която е собственост на Фейсбук, няма да бъде засегнат.

През февруари Мадуро каза, че Фейсбук "цензурира" видеа, в които той показва Карвативир.

Мадуро често използва социални медии, включително Фейсбук и Туитър, и понякога излъчва на живо свои речи онлайн.

Данните за вчерашния ден сочат, че заразените с коронавирус във Венецуела са 154 905, а починалите общо 1543.

От опозицията заявяват, че реалните числа вероятно са по-големи, заради ограничения брой тестове.

 Източник: mediapool

Свързани статии