Актуално

На фокус

Фандъкова проговори за назначението на Иванов. Оневини го за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

Фандъкова проговори за назначението на Иванов. Оневини го за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

14.10.2021

Втори фронт

2387


След 11 дни мълчание, днес столичният кмет Йорданка Фандъкова проговори пред СОС за назначението за ръководител на Столичния инспекторат бившия главсек на МВР Ивайло Иванов, отстранен заради полицейското насилие над задържани протестиращи. Въпреки че управляващите в съвета – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, за втора поредна седмица не позволиха в дневния ред на градския парламент да бъде включена специална точка за изслушването на Фандъкова и на Иванов, кметът все пак обели няколко думи по темата.
„В името на прозрачността ще коментирам искането на СОС. Поканих Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, защото за поста е необходим човек на реда, който да засили контрола. Работата на Столичния инспектор основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а е на терен. За нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери и неизмити улици. Затова поканих г-н Иванов, за да се засили контролът върху почистващите фирми“, заяви градоначалникът.

Новият директор на инспектората на общината нямал съпричастност към полицейското насилие и „грозните сцени, които всички видяхме“, оправда тя новия си служител.

„Не съм забранявала протести като кмет, който по закон има тази възможност, защото забраната означава именно да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително и с употреба на сила“, обяви Фандъкова.

От думите й стана ясно, че Столичният инспекторат ще се повиши от звено в ранг на дирекция в общината.

Аргументите на Фандъкова бяха оспорени от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев и от Методи Ларов от групата на „Демократична България“ в СОС. „Когато някой назначава някой на публична длъжност, той трябва да изложи аргументи, да покаже програма какво смята да направи този човек, особено в толкова нереформирана и неработеща структура като Столичния инспекторат. Трябва да бъдат обосновани и личните качества на човека, който е избран за длъжността. По нито едно от тези важни неща вие не дадохте никакви аргументи. Точно обратното. Близо 2 седмици вие се криете и не казвате защо сте назначили този човек. Днес смотолевихте: За да контролира почистващите фирми. Как Ивайло Иванов ще контролира почистващите фирми, като той няма никакъв опит в тази дейност?“, попита Борис Бонев.

„Назначавате на работа в Столична община парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи за работа във вътрешното министерство, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата на гражданите и на тяхното достойнство. Така вие деморализирате и демотивирате работещите години наред редови служители както на Столичния инспекторат, така и на останалите структури на общината, които познават далеч по-добре проблемите й“, добави Методи Лалов.

  Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания