Актуално

На фокус

Фандъкова: Подхвърлянията на Радев не отиват на институцията. ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС

Фандъкова: Подхвърлянията на Радев не отиват на институцията. ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС

07.01.2021

Гласове

165


Датата за парламентарните избори се оказа нов повод за престрелка между премиера и президента. Румен Радев заяви, че Пеевски и Борисов са „ортаци в политиката и бизнеса“. Йорданка Фандъкова коментира пред бТВ, че подобни подхвърляния не отиват на президентската институция. „ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС. Други са партиите, които са били в коалиция с ДПС и това непрекъснато внушение не отговаря на истината“, каза тя в предаването „Тази сутрин“.

„Изцяло в правомощията на президента е да определи датата на изборите. Надявам се по-бързо да го направи, за да може да започне и подготовката, защото не е лесна“, коментира Йорданка Фандъкова пред бТВ.

„Най-важното е да се даде възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас независимо дали е в карантина, или може да отиде до урните. Важно е и предпазването на хората в секционните избирателни комисии“, допълни Фандъкова.

Надявам се да няма чувствително повишаване на броя на заразените след отварянето на детските градини и училищата, каза столичният кмет.

С 16 милиона лева по-малко са приходите в бюджета за 2020 г. в сравнение с 2019-а. Това се дължи основно на неданъчните приходи – таксите за детските градини, таксите за тротоарно право и още редица други такси, казаЙорданка Фандъкова.

„Този резултат бе очакван, но беше важен, за да предвидим приходите за тази година. Всичко зависи от това как ще се развие пандемията“, каза тя.

"Времето, в което се учи онлайн за всички ученици, няма как да бъде компенсирано. Изключително важно е децата да бъдат в класните стаи, но не за сметка на здравето", на мнение е кметът на София.

По думите ѝ трябва да минат няколко седмици, за да се видят данните за заразата, след като малките ученици се върнаха в училище. Едва тогава може да се коментира дали и по-големите ще се върнат в клас.

„Надявам се да няма чувствително повишаване на броя на заразените след отварянето на детските градини и училищата“, допълни Фандъкова.

„Важно е да не намаляваме вниманието си и да не се успокояваме. Затова и обърнах внимание да продължи контролът върху спазването на мерките и в същото време да се подготвим за ваксинирането“, допълни столичният кмет.

„В шест общински болници върви ваксинирането в момента. Подготвяме втората фаза – освен домовете за възрастни хора в нея влиза и педагогическият персонал. По мое настояване взехме решение да се включи е непедагогическият персонал – лелките в детските градини, медицинските сестри. До петък трябва да имаме списъците на желаещите“, поясни Фандъкова.

„2020 г. бе много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите – това на практика е една четвърт от приходите за миналата година“, каза столичният кмет.

Тя призова хората да се погрижат предварително за това да се сдобият с билети и да заредят картите си. Фандъкова припомни, че са открити и нови пунктове – всички пощи продават билети, както и около 200 магазина. „Не може да има безплатен транспорт“, категорична бе тя.

София продължава да има проблем с въздуха, призна Фандъкова. „Залагаме много амбициозна цел. Вместо до 2026 г., до 2024-та да влезем в нормите, които са по изискванията. Дава ни надежда това, че вече за втора година сме в нормите за средногодишните замърсявания. Имаме още много работа. Най-важното е да успеем да подменим възможно най-много отоплителни уреди. Битовото горене e най-големият замърсител“, каза столичният кмет.

 

 

 

Свързани статии