Актуално

На фокус

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

18.09.2021

Втори фронт

651


Положителните с коронавирус проби са 7.5% от тестваните, 79 са починали за последните 24 часа

С фалстарт започна издаването на рецепти за безплатни лекарства за пациенти с COVID. Въпреки че заповедта на здравните власти влезе в сила от 17 септември, голяма част от поликлиниките с COVID-зони връщат пациентите, показа репортаж на Нова тв.

Новината за безплатните лекарства и прегледи за пациенти с коронавирус излезе официално от Министерството на здравеопазването, но здравната каса и центровете с COVID зони се оказаха неподготвени. Поликлиниките връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. Други медицински центрове все още нямат необходимия софтуер за издаване на електронни рецепти.

„Не можем да изписваме лекарства. Предвид очаквания нов анекс към договора с касата, нека да видим първо какви условия на работа ще ни предложат”, обясни пред Нова тв Таня Евтимова, управител на 11 ДКЦ-София. Така към момента в тази COVID зона в София може само да диагностицират и преглеждат пациентите, след това да ги насочат към личните лекари, а те да издадат рецепти и то за платени лекарства. Сега всички очакват новите разпоредби.

От здравната каса уведомиха, че анексите към договорите са изготвени, но предстои да бъдат подписани в началото на следващата седмица. 

Няма яснота и кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани лекарства не от личен лекар, а в COVID зона. Личните лекари твърдят, че няма указания дали проследяването до пълното възстановяване ще бъде от лекарите, работещи в COVID зоната, или тези пациенти ще бъдат прехвърлени към тях. 

Отговорът от здравното министерство е, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата. „Проследяването на състоянието на болните ще става основно дистанционно, но при влошаване, ще ходят пак там и ще бъдат хоспитализирани, насочвани от същите лекари”, каза зам.-министър Петров.

Междувременно от аптеките вече имат готовност за изпълняване на безплатните рецепти. „Направихме ъпдейт на нашата система, който дойде от Здравната каса, имаме готовност да приемаме такива рецепти. С тези лекарства се работи, както и с другите по Здравна каса”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.  Пациентите без здравна осигуровка няма да имат право на безплатните лекарства. 

На този фон за последното денонощие са регистрирани 1892 нови случаи на коронавирус у нас. Починали са 79. Положителни са 7,5% от направените 25 189 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 

Най-много са новите случаи в София - 296, следват областите: Пловдив със 162 и Варна със 130 новоинфектирани. 

В болница се лекуват 4649 души. 395 са в интензивно отделение. Излекувани за последните  24 часа са 2432 души.

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания