Актуално

На фокус

"Евтината" скъпа закуска на Фаберже

21.01.2022

Албена Иванова

547


Произведението на Карл Фаберже „Пролетарска закуска" е създадено през 1905 г. в ателието на майстора. То се крепи на пръв поглед върху една обикновена тухла и наистина реалистично пресъздава детайли от битието на руския градски работник от началото на миналия век.

Върху тухлата в отблъскваща композиция са подредени – яйца на очи с кацнала върху тях муха, стъклена чаша с водка, риба, огризка от риба, недопушена цигара без филтър (папироса) и парче вестник.

Вестникът в натюрморта на Фаберже е точно копие на "Ведомости на Санкт-Петербургското градоначалство" от 18 октомври 1905 година с историческия текст на манифеста „За усъвършенстване на държавния ред", подписан на 17 октомври от руския император Николай II.

„Евтината" пролетарска закуска е изработена от най-скъпи материали. Тухлата е от яспис. Жълтъкът на яйцето е от кехлибар, а белтъкът е изографисан с бял емайл. Попчето е от сребро, а рибената огризка – от сребро и кварц. Сребърни са също и двете мухи, както и парчето вестник. Чашата с водка е от кристал.

Музеят на Фаберже в Баден Баден е придобил това великолепие за 1,1 млн. долара преди няколко години. Така това произведение на изкуството вероятно се превръща в най-скъпата закуска в света, която не става за ядене.

Източник: Артефакти и стари снимки, Фейсбук

Свързани статии