Актуално

На фокус

Европейски онколози: България трябва спешно да приме свой Национален раков план

Европейски онколози: България трябва спешно да приме свой Национален раков план

20.06.2021

Втори Фронт

855


Онкологичните заболявания са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути.

В рамките на Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология се проведе онлайн събитие за насърчаване на създаването на Национален раков план на България.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.


Сред лекоторите са проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак.

Проф. Тит Албрехт отчита, че България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания. По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите.

Проф. Марк Лоулър отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи са онкологичните заболявания, тъй като те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Той отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване. Проф. Лоулър добави, че сега е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа.

Източник: БНР

Свързани статии