Актуално

На фокус

Европейската космическа агенция и НАСА засилват сътрудничеството си за изследване на Луната

Европейската космическа агенция и НАСА засилват сътрудничеството си за изследване на Луната

16.06.2022

Втори Фронт

50


Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА засилват сътрудничеството си за изследването на Луната и обсъждат възможността европеец да се присъедини към астронавтите, изпратени на повърхността й, съобщи АФП.

"С нетърпение очакваме астронавт на ЕКА да се присъедини към нас на повърхността на Луната и да продължим да засилваме дългосрочното  стратегическо партньорство", заяви директорът на НАСА Бил Нелсън след съвет на европейската агенция в Нидерландия, на който беше почетен гост.

Двете агенции подписаха протокол за съгласие за мисията "Лунар Патфайндър" - бъдещия първи телекомуникационен спътник над Луната, който се изгражда от Великобритания. НАСА се ангажира да го изведе на орбита и в замяна да получи достъп до услугите му, казаха от ЕКА на пресконференция.

НАСА и ЕКА ще извършат съвместни тестове за възможността да използват специфични навигационни спътници на Луната, като Галилео или джипиес на Земята.

ЕКА участва в лунната програма на НАСА "Артемис" (Артемида), чиято цел е да върне астронавти на Луната до 2025 г. и да изгради министанцията "Гейтуей" на лунна орбита. Европейски компании строят обитаеми модули и комуникационни средства.

Двете агенции обсъдиха и бъдещето на руско-европейската мисия "Екзо-Марс", прекратена заради руското нашествие в Украйна.  Тя предвиждаше в края на 2022 г. към Червената планета да бъде изстрелян роувър, който да търси следи от извънземен живот.

"НАСА проучва най-добрите възможности, за да помогнем на европейските ни приятели", каза Бил Нелсън.

"Водим активни разговори, те вървят в правилна посока и съм уверен, че ще установим добро сътрудничество с американската космическа агенция за "ЕкзоМарс", заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер. Той уточни, че решенията ще бъдат взети на министерската среща на агенцията през есента. 

Източник: БТА

Свързани статии