Актуално

На фокус

Европейската агенция по лекарствата е обезпокоена от слабия интерес към реваксинацията срещу коронавирус преди началото на зимата

Европейската агенция по лекарствата е обезпокоена от слабия интерес към реваксинацията срещу коронавирус преди началото на зимата

25.11.2022

Втори Фронт

144


Броят на европейците, които в последно време са си поставили бустерни дози ваксина срещу коронавирус, "по-скоро буди разочарование“, заяви днес Европейската агенция по лекарствата, цитирана от Ройтерс.  

Средното ниво на реваксинация или поставяне на бустерни дози сред хората, изложени на най-висок риск от заболяването, възлиза на едва 29 процента.

"Притеснително е, че хората, които са най-застрашени от хоспитализация или от тежко протичане на коронавируса, нямат адекватна защита“, заяви Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната стратегия в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му макар и през последните седмици да не се наблюдава голямо увеличаване новите случаи, през зимните месеци ситуацията може да се промени.

Според последните данни на Световната здравна организация, разпространени вчера, през последните седем дни в ЕС са регистрирани 724 000 нови инфекции или с 11 процента по-малко спрямо предходната седмица. В началото на миналия месец, когато експертите предупреждаваха за опасност от нова ковид вълна, броят на новозаразените на седмична база достигна 1,5 милиона.

Кавалери предупреди, че коронавирусът се развива с бързи темпове и че се появяват все повече нови подварианти на Омикрон, които са резистентни на ваксините.

Източник: БТА

Свързани статии