Актуално

На фокус

Европа се готви да забрани нагряваните тютюневи изделия

Европа се готви да забрани нагряваните тютюневи изделия

29.06.2022

Втори фронт

232


Европейската комисия предложи в сряда да се забрани продажбата в ЕС на ароматизирани нагрявани тютюневи изделия.

"Чрез премахването от пазара на ароматизирания нагряван тютюн, ние правим още една стъпка към реализирането на нашата визия в рамките на Европейския план за борба с рака за създаване на "поколение без тютюн" с по-малко от 5% от населението, което използва тютюн до 2040 г.", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Предложената забрана ще влезе в сила, ако правителствата на ЕС и законодателите на ЕС не й се противопоставят. Дори и да бъдат одобрени в целия ЕС, правителствата ще имат месеци да адаптират законодателството си към възможната промяна, преди то да влезе в сила.

Този ход идва, след като Комисията отчете увеличение на обема на продажбите на нагрявани тютюневи изделия в повечето държави с 10%. Нагряваните тютюневи изделия вече надхвърлят 2,5% от общите продажби на тютюневи изделия в ЕС.

Нагретият тютюн е алтернатива на пушенето, при което се използва истински тютюн за разлика от електронните цигари, които не съдържат тютюн и използват течности. И при двата вида се използват електронни устройства.

Проучванията показват, че продуктите, при които се използват нагрети тютюневи изделия показват, произвеждат същите химикали, открити в цигарения дим, макар и в по-ниски нива. Това кара някои да ги рекламират като по-безопасна алтернатива на тютюнопушенето.

По данни на европейската статистическа агенция "Евростат" 18.4% от европейското население над 15-годишна възраст пуши. Най-много пушачи на глава от населението има в България - всеки трети (28.7%). Следват Гърция (23.6%) и Латвия (22.1%). Най-малко пушачи могат да се видят в Швеция (6.4%), Финландия (9.9%) и в Люксембург (10.5%).

  Източник: ДНЕВНИК

Свързани статии