Актуално

На фокус

Европа с нова стратегия за енергийна независимост - ще разчита на слънчева енергия и спестяване

Европа с нова стратегия за енергийна независимост - ще разчита на слънчева енергия и спестяване

19.05.2022

Втори фронт

115


Европейската комисия изготви план за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия чрез ускоряване на преминаването към чисти и възобновяеми енергийни източници. Чрез законодателство и насоки Брюксел се надява да намали потреблението на газ и петрол, като същевременно въведе слънчеви панели и спестявания навсякъде. Заедно с това Европа може да стане енергийно независима до 2027 година.

Разходите за новите инициативи се оценяват на 210 милиарда евро. От една страна, това са огромни суми пари. От друга, само от екологичния данък в ЕС през 2021 г. ще бъдат събрани около 300 млрд. евро. Тези средства се използват за компенсиране на преференциалните тарифи и за насърчаване на енергийната ефективност, но е разумно те да бъдат пренасочени и за ускоряване на енергийния преход.

Тристранният план на ЕС има за цел да се намерят доставки на природен газ и нефт извън Русия и да се разработи нова инфраструктура за тази цел. Към момента Русия доставя 40% от своя газ и 27% от своя нефт на ЕС. Плановете са да се ускори използването на възобновяема енергия и да се увеличат усилията за пестене на енергия, съобщава Ройтерс.

Проектомерките, които все още не са официално оформени, включват смесица от закони на ЕС, необвързващи схеми и препоръки, които могат да бъдат приети от националните правителства. Брюксел възнамерява да вземе част от средствата за ускоряване на енергийния преход от пандемичния фонд COVID-19. Това ще се отплати в бъдеще, уверяват европейските служители.

Наред с търсенето на алтернативни източници на изкопаеми горива, планът предвижда до 2030 г. производството на водород от възобновяеми източници да се увеличи до 10 милиона тона и да се намерят източници за внос на още 10 милиона тона, които да заменят газа в промишлеността. Тази и други мерки ще увеличат дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния сектор на ЕС до 45% до 2030 г., вместо досега планираните 40%. В същото време се обсъжда как до 2030 г. потреблението на енергия в ЕС да бъде намалено с 13 % вместо сегашното предложение за 9 %. Сред предложенията за икономии са тези за отопление на жилища, офиси и фабрики, работещи с газ, както и изискването от 2025 г. държавите да инсталират слънчеви панели на всички нови обществени сгради.

За да се ускорят някои проекти за вятърни и слънчеви електроцентрали, се предлага да се актуализира съответният закон, за да се опрости процесът на издаване на разрешителни с една година. Планира се също така периодът за издаване на разрешителни за покривни соларни панели да бъде намален на три месеца.

  Източник: “ГЛАСОВЕ”

 

Свързани статии