Актуално

На фокус

Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

14.01.2022

Втори фронт

1548


Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

   Източник: dnes.bg

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания