Актуално

На фокус

Еврокомисарят Бретон: Украйна не може да се присъедини към НАТО по време на военни действия

Еврокомисарят Бретон: Украйна не може да се присъедини към НАТО по време на военни действия

06.10.2022

Втори фронт

360


Киев не може да се присъедини към НАТО в условията на военни действия на украинска територия. Това заяви Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон за френския телевизионен канал BFM.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска Украйна да бъде приета в НАТО, но, както знаем, въпросът за присъединяване към Алианса не може да се повдига, докато на територията на страната се водят военни действия. В Украйна се водят военни действия и е трудно да се каже кога ще приключат", каза Бретон.

Затова, според комисаря, "става дума за политически демарш". "Подобна стъпка не може да се осъществи в момент, когато в страната се водят военни действия", отбеляза той. "Това е символичен демарш", добави Бретон.

В края на септември украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено присъединяване на страната към НАТО. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг не отговори на директен въпрос на журналисти дали алиансът е готов да разгледа такава молба. 
 

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии