Актуално

На фокус

Еврокомисар: "Спутник V" ще дойде твърде късно в ЕС

Еврокомисар:

11.04.2021

Втори Фронт

365


Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия (ЕК), смята, че дори и да бъде одобрена руската ваксина "Спутник V", тя ще дойде твърде късно в ЕС. Той изрази това мнение в интервю в германското сп. "Шпигел", съобщава ТАСС.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проучи "Спутник V" и ще даде правилна оценка - убеден съм в това“, казва в интервюто Тиери Бретон. "Но одобрението изобщо не означава, че ваксината може да бъде произведена в достатъчни количества. В нормален случай ще отнеме много месеци, преди да бъде възможно да се установи и стартира подходящото производство", аргументира се еврокомисарят пред сп. "Шпигел".

По-рано Тиери Бретон заяви, че Европейският съюз не се нуждае от "Спутник V". На въпрос за възможността да се използва този препарат, за да се компенсира недостига от ваксини в ЕС, той каза, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на "Спутник V", но знае, че Русия "също има трудности в производството на тази ваксина". Коментирайки тези изявления, руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия не налага своите препарати на никого, но подобни изявления в ЕС карат човек да мисли, че европейските служители защитават интересите на отделни компании, а не на съгражданите си.

Източник: Гласове
 

Свързани статии

Левицата