Актуално

На фокус

Евродепутатите се мобилизират, за да превърнат ЕС в "свободна зона" за ЛГБТ

Евродепутатите се мобилизират, за да превърнат ЕС в

11.03.2021

Втори Фронт

2339


Предложението за резолюция призовава Европейската комисия да „използва всички инструменти“, с които разполага, за да осигури спазването на основните права на ЛГБТ хората, посочвайки процедурите при нарушение, разпоредбите за изплащането на европейски фондове при зачитане на върховенството на закона или процедурата по член 7.

Полша и Унгария са визирани от този механизъм, задействан заради риск от „сериозно нарушаване“ на ценностите на ЕС, което в крайна сметка може да доведе до лишаване от право на глас на държава-членка. Евродепутатът Ришард Легутко, член на управляващата партия "Право и справедливост" в Полша, разкритикува "абсурдния дебат", плод на "идеологическа пропаганда". "Нашето право е да защитаваме семействата", каза той.

Европейският комисар по равнопоставеността Хелена Дали подкрепи инициативата за провъзгласяване на Европейския съюз за "свободна зона" за ЛГБТ. Тя посочи, че „в няколко държави от ЕС, ЛГБТИК (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър) се сблъскват с нарастващи атаки от политици, духовници и други публични фигури“.

Германският евродепутат Тери Рейнтке (Verts / ALE), съпредседател на ЛГБТ интергрупата на Европейския парламент, която внесе резолюцията, подчерта, че това е само "първа стъпка". „Знаем, че животът ни все още е в опасност, правата ни ограничени, свободата ни задушена на твърде много места в ЕС“, каза Рейнтке, добавяйки, че „битката далеч не е спечелена“.

Няколко евродепутати споменаха неотдавнашното убийство в Белгия на четиридесетгодишен хомосексуалист, пребит до смърт в парка.

Френският евродепутат Пиер Карлескинд (Renew Europe), който инициира предложението, заяви, че трябва да се изпрати „просто и силно послание“.

От 2019 г. около 100 общини в Полша са приели резолюции за „анти-ЛГБТ идеология“ или „семейна харта на правата“. Те представляват около една трета от територията на Полша и са разположени предимно в югоизточната и източната част на страната, които традиционно са много католически. Тези решения накараха Европейската комисия да лиши някои от тези общини от субсидии.

Наскоро полските съдилища анулираха някои от тези решения като противоречащи на закона, а някои общини сами ги отмениха, съобщава още BFMTV.

  Източник: Гласове

Свързани статии