Актуално

На фокус

Евгени Зумпалов: Искаме да спре дискриминацията към нас

Евгени Зумпалов: Искаме да спре дискриминацията към нас

27.01.2021

БНР

543


Сдружението на заведенията както и представители на различни асоциации на ресторантьорския бранш организираха протест пред Министерския съвет под мотото „Марш на свободата”. Според Българската асоциация на заведенията фалитите вече са около 30%, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

"Ние смятаме, че не трябва да сме изкупителна жертва, заради това, че не могат да се справят с проблема с разпространението на заразата в училищата. И това се доказва във всички европейски държави, защото в Англия, Франция, Германия заведенията не работят от шест-седем месеца, а заболеваемостта в тези държави се повишава. Искаме да кажем, че ние не сме проблемът и не искаме да ни сатанизират. Разбира се, че училището е приоритет и трябва да се намери начин учениците да се учат така, че да не разпространяват каквато и да било въздушно-капкова инфекция," заяви пред Радио София Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

Той потвърди позицията си, че у нас се прилага шведски модел с популистки мерки, тъй като в страната всичко работи, освен моловете, заведенията и фитнес залите. Същевременно той отбеляза, че заведенията не са получили подкрепа от хотелиерите сега, въпреки че преди това самите те са получили подкрепа за отварянето на ресторантите в хотелите.

"Нашите желания са само да спре дискриминацията спрямо нас и да работим. Искаме да изкарваме парите си честно, с труд, а не от подаяния," подчерта Зумпалов, като припомни, че финалното предложение, изпратено от бранша до правителството, е да бъдат отворени дневните заведения на 1 февруари с работно време да 23.30 часа, а от 1 март да отворят нощните заведения, ако няма повишаване на случаите на заразени.

Свързани статии