Актуално

На фокус

Евгени Милов: "Баце, как се чувстваш от факта, че досега в Тайван има 7 смъртни случая от COVID-19"

Евгени Милов:

10.12.2020

Втори Фронт

495


Евгени Милов, пише във facebook: “Баце, как се чувстваш от факта, че досега в Тайван има 7 (седем) смъртни случая от COVID-19 - при население от над 23 млн. души?”

Тайван има население от 23 милиона души и е сред най-гъсто заселените територии на планетата. Въпреки това активните случаи на Ковид-19 там не са надминавали 600, починалите са само седем, а преди повече от половин година разпространението на вируса бе напълно овладяно. През второто тримесечие на годината страната регистрира икономически спад от едва 0,6 процента.

Каква е тайната за овладяването на заразата?

Затваряне на границите строга карантина за контактувалите със заразени - това са само част от мерките.

Пред "Ди Велт" епидемиологът Чен Чиен-джен, който е и бивш здравен министър и бивш вицепрезидент, разказва, че налагането на национална карантина не е достатъчно за овладяване на пандемията. Една от първите мерки, които Тайван приложи, бе да затвори границите. Въздушният транспорт с Китай бе преустановен още през януари. Месец по-рано властите започнаха да проверяват за симптоми пристигащите от Ухан, след като в интернет се появиха данни за случаи на белодробни възпаления в китайския град.

И до днес в Тайван карантинират тези, които са били в контакт със заразени. Всички пътници, пристигащи от чужбина, без значение откъде точно идват, задължително се поставят под 14-дневна карантина. Властите следят строго за изпълнението на карантината чрез сигналите на мобилните телефони. Който напусне мястото, в което е изолиран, получава предупредително съобщение. В случай, че не откликне, следва посещение от институциите. На тези, които нямат смартфони, им се предоставят мобилни устройства. Осигуряват им се и провизии.

Свързани статии