Актуално

На фокус

EUobserver с противоречиво заглавие: Съществува ли наистина Северна Македония?

EUobserver с противоречиво заглавие: Съществува ли наистина Северна Македония?

17.12.2020

eurocom.bg

796


Президентът Стево Пендаровски: “Основата на нашата идентичност е нашият език, след това история”

Неговият език и история създават идентичността на Северна Македония според президента Стево Пендаровски, но за България никой от тях не е реалистичен в спора, който блокира разширяването на ЕС, пише EU Observer.

"Основата на нашата идентичност е нашият език, после историята, общата ни история с нашите сънародници," каза Пендаровски пред EUobserver в интервю.

"Не е тайна, че кодифицирахме македонския език през 1945 г., но той е специален език, много близък до българския, но не е и не беше български", каза той.

Кодификацията се състоя в края на Втората световна война, когато тогавашната „Народна република Македония“ беше създадена като част от Югославия.

Преди това територията се управляваше от България, Сърбия, а по-късно в историята и от Османската империя.

Въпреки това за Пендаровски хората, които са живели там, винаги са имали собствена етническа идентичност.

Но, „Българите казват, че цялата ни история до 1945 г. е била българска. „Всичко от X век дотогава беше българско“, отбеляза Пендаровски.

„Казват, че етнически македонци наистина съществуват ... [но], че внезапно се събудихме една сутрин [през 1944 г.] и казахме:„ Аха! "Сега наистина сме етнически македонци, [но] вчера бяхме етнически българи", добави Пендаровски.

"Така че това е абсолютна историческа глупост", каза той.

Може да няма значение какво мисли България, ако София не блокира преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС, освен ако Северна Македония официално не приеме нейните възгледи.

България иска нейната версия на историята да се съдържа в ново двустранно споразумение или ново приложение към съществуващото от 2017 г., преди да отмени ветото върху процеса на ЕС.

Той също така иска нейните виждания да бъдат включени в преговорите с ЕС.

„Македонски език“ или етническа принадлежност не съществуват до 2 септември 1944 г. "Създаването им беше част от цялостното изграждане на отделна небългарска идентичност [от Югославия], насочена към прекъсване на връзките между населението на ... [региона] и България", гласи шестстраничен меморандум от София, разпространен наскоро в страните от ЕС.

„Създаването на„ македонския език “през 1944 г. е акт на вторична кодификация (прекодификация), основан на българския литературен език, допълнително„ обогатен “с народни форми, като по този начин се симулира„ естествен “процес, основан на диалект“, добавя той.

Когато продължат, преговорите за присъединяване към ЕС трябва да включват специално наблюдение, за да се гарантира, че Скопие зачита тези възгледи, например в учебниците и националните празници, в цяла София.

И когато Северна Македония се присъедини към ЕС, всяко използване или споменаване на "македонски език" в документите на ЕС трябва да бъде отбелязано със звездичка, за да се каже, че такъв език е съществувал само "съгласно конституцията на Република Северна Македония", каза София.

"Процесът на разширяване не трябва да легитимира етническия и езиков инженеринг, който се е състоял при бившите авторитарни режими," цитира думите на Euobserver в българския меморандум .

Източник: eurocom.bg

Свързани статии