Актуално

На фокус

Ето я схемата "Чобанов" в детските градини

Ето я схемата

01.05.2021

Втори фронт

15205


Схемата, заради която заместникът на столичната кметица Йорданка Фандъкова Тодор Чобанов е бил уволнен, е свързана с огромни рушвети, разкриха запознати с прилагането й от години пред Lupa.bg. Става въпрос за системата за прием в общинските ясли и градини, който повече наподобява търкане на лотариен билет, отколкото честно съревнование сред децата.

Вчера зам.-шефът на парламентарната група на Демократична България Ивайло Мирчев намекна, че Чобанов си е тръгнал заради пробив в порочната практика, като каза, че подчинената му дирекция на "Московска" 33 е била инструмент за корупционни практики, в резултат на които е бил оказван системен натиск върху директори на забавачки да приемат деца и близки на общинари и техни познати по партийна линия. 

Какво разкриват източниците ни за схемата, ощетяваща децата и техните родители с редовни документи, борещи се за всяка точка от критериите?

Определени директори, близки до Чобанов, са в схема с него. На определени родители се казва, че могат да вкарат децата си с фалшиво заявени критерии, които вдигат точките на децата им и така ги класират. Разбира се, срещу рушвет.

Говори се, че стойността му варира между 5 и 10 000 лева, в зависимост от самата забавачка, нейното местоположение, общия брой свободни места за конкретния район и набор, за който малчуганите кандидатстват. След класирането (независимо кога е то - б.р.) директорите са принудени да си затварят очите за фалшиво заявените критерии и да записват децата.

Тъкмо те са отговорни за прилежното преглеждане на документите, за които отговарят посочените от родителите критерии. Служебните проверки, извършвани от общината преди класиранията, касаят само тези за наличие на постоянен и настоящ адрес на територията на Столичната община, както и за редовните студенти и хроничните заболявания (при получен ТЕЛК от 50 или над 50% - от тази година - б.р.), но не и заявени като породени деца, ТЕЛК на родители и други социални, валидност на трудови книжки, оригиналност на бележки от работодатели и т.н. 

Мирчев призова за разследване на действията на Чобанов.

  Източник: Lupa.bg

Свързани статии