Актуално

На фокус

Ето кои са най-богатите фамилии в света

Ето кои са най-богатите фамилии в света

09.12.2022

Втори фронт

2198


Най-богатите фамилии в света бяха класирани от списание "Таймс". Ето кои са те според последния рейтинг на изданието:

Ал Нахаян - $ 300 млрд.

Президентското семейство на ОАЕ - Ал Нахаян, е най-богатото в света, сочи рейтингът на “Таймс”. Състоянието на фамилията се оценява на около 300 млрд. долара, като те изпреварват собствениците на веригата магазини “Уолмарт” - семейство Уолтън, което се нареждат на второ място.

Противно на очакванията Ал Нахаян не трупат богатство единствено от петрол. Арабската фамилия инвестира много в “СпейсЕкс” на Илон Мъск, в бранда на Риана за бельо Savage X Fenty, а шейх Мансур е собственик на футболния “Манчестър Сити”. Фамилията притежава и над 1 млрд. долара в недвижимо имущество, яхти за 780 млн. и др.


Според Блумбърг арабската фамилия, която е начело на ОАЕ от половин век, притежава както частни, така и преплетени с правителството активи. Една голяма част от състоянието на Ал Нахаян идва от “Роял Груп” - разрастваща се мрежа от компании, в която работят над 27 000 души в различни области - от финанси до роботика.

Шейх Тахнун ал Нахаян е признат като ключова фигура за бизнес империята, брат му - шейх Мохамед бин Зайед, е настоящият президент на ОАЕ, а шейх Мансур е вицепремиер и председател на Централната банка, както и ръководител на Федералния фонд за богатство Emirates Investment Authority.

Доста международни инвеститори обаче избягват бизнес със семейството заради липсата на прозрачност при отчетите на дружествата им.


Уолтън – $ 224,5 млрд.

Втора в класацията на “Таймс” е фамилията Уолтън - собствениците на голямата верига супермаркети “Уолмарт”. Тяхното състояние се оценява на 224,5 млрд. долара.

Историята на “Уолмарт” започва през 1962 г., когато Сам Уолтън отваря първия си магазин. С времето се разрастват и превръщат в най-голямата верига в САЩ. През 2002 г. компанията за първи път оглавява класацията за най-големите фирми в Америка. Фамилията притежава 48% от акциите на “Уолмарт”.

След смъртта на Сам компанията е наследена от съпругата му и четирите им деца. Освен супермаркети притежават и банката “Арвест”, както и сериозна колекция ценни книжа и произведения на изкуството.


През юли 2022 г. фамилията загуби 11,4 милиарда долара, след като “Уолмарт” намали прогнозата си за печалба. В самото начало бизнесът на Уолтън е изграден около ценови отстъпки, които в миналото са поддържали акциите на компанията по време на рецесия.

  Източник: 24 часа

Свързани статии