Актуално

На фокус

Ето как да гласуваме с машина

Ето как да гласуваме с машина

10.07.2021

Втори Фронт

2941


Днес е Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Забранени са предизборната агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. В деня преди вота Секционните избирателни комисия получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за гласуването. Съгласно Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Гласуването в неделя ще започне от 7 часа сутринта и ще продължи до 20 часа, като евентуално може да бъде удължено с един час. Основната особеност на изборите този път е, че почти навсякъде (9401 секции от над 12 000) ще се гласува с машини. Секциите с машинно гласуване могат да бъдат видяни в този списък, а онези с по две устройства - тук. Хартиените бюлетини ще останат в избирителните секции с по-малко от 300 регистрирани избиратели, в секциите в лечебни заведения, социални институции и др.

В големите секции в чужбина – с над 300 подадени заявления за гласуване, също ще се ползват машини (списъкът - тук). 421 устройства бяха транспортирани от външното ни министерство в 273 секции в различни точки на света.

При гласуването ще важат всички обичайни правила срещу разпространението на коронавируса. Трябва да се спазва дистанция от 2 метра, да се отбягва физическият контакт с хората, включително с членовете на секционните избирателни комисии, и да не се допускат струпвания.

Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели, в страната и в чужбина, ще се гласува машинно. Ето как става това:

Източник: glasove.com

Свързани статии