Актуално

На фокус

Естония ще закупи американска ракетна система за залпов огън за 200 милиона долара

Естония ще закупи американска ракетна система за залпов огън за 200 милиона долара

03.12.2022

Втори фронт

446


Естония, която е членка на НАТО и граничи с Русия, ще подсили отбранителните си способности, като се сдобие с високотехнологичната американска ракетна система за залпов огън "Хаймарс", предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на естонски служители в сферата на отбраната.

Сделката, която е най-мащабният проект по закупуване на въоръжение в историята на балтийската страна, е била подписана вчера и е на стойност повече от 200 милиона долара. Тя включва също боеприпаси и обучение за боравене със системата. Очаква се американската компания "Локхийд Мартин" да започне да доставя системата през 2024 година.

Съседките на Естония - Латвия и Литва, вече придобиха или също са в процес на придобиване на системата "Хаймарс", отбелязва АП.

Вашингтон предостави ракетните установки на Украйна след началото на руската инвазия. Естонското министерство на отбраната заяви, че системи "Хаймарс" "са помогнали с прецизна точност да бъдат унищожени руски военни складове за боеприпаси, транспортни възли и центрове за командване и контрол".

   Източник: 24 часа

Свързани статии