Актуално

На фокус

ЕС въвежда единен номер за ваксинирани и преболедували Covid

ЕС въвежда единен номер за ваксинирани и преболедували Covid

26.02.2021

Втори Фронт

1348


До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след онлайн заседанието на Европейския съвет в четвъртък, предаде БТА.

Държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен, поясни Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около 8% от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 млн. дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса на ковид вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен.

Разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст, посочи още председателката на Европейската комисия. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза. 

 Източник: Glasove

Свързани статии