Актуално

На фокус

ЕС се заема с пандемията на неваксинираните

ЕС се заема с пандемията на неваксинираните

15.09.2021

Втори фронт

1074


Темпът на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускори по целия свят, за да се предотврати "пандемия на неваксинираните", заяви председателят на Европейската комисия в сряда в годишното си политическо изказване, съобщава "Дойче веле". ЕС ще даде приоритет на глобалната ваканция, коментира Урсула фон дер Лайен в обръщението си за състоянието на ЕС. ЕС ще дари 200 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на страни с ниски доходи.

Предстоящата година ще бъде "поредният изпит за ЕС".

"В най-голямата световна здравна криза избрахме да се справим заедно", каза фон дер Лайен, добавяйки, че 70% от пълнолетното население на Европа е напълно ваксинирано.

Тя подчерта, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху световното производство на ваксини. Фон дер Лайен заяви, че Европа е единственият регион, който споделя запасите си от ваксини с други страни и обеща допълнителни 200 милиона дози за страните с ниски доходи.

"Мога да обявя днес, че ЕК ще добави ново дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година. Това е инвестиция в солидарност и инвестиция в световното здравеопазване", каза тя.

Пандемията е "маратон, а не спринт".

Речта й е в момент, когато страните от ЕС все още се борят с продължителната пандемия от коронавирус, която според фон дер Лайен все още причинява много скръб.

Председателят на Комисията на ЕС заяви, че темповете на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускорят навсякъде.

"Нека се уверим, че това няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", каза тя пред законодателите на ЕС в Страсбург, Франция.

Тя призна икономическото несъответствие между икономически напредналите страни и по-бедните нации, които се борят да се сдобият с ваксини.

"С по-малко от един процент от глобалните дози, прилагани в страни с ниски доходи, мащабът на несправедливостта и нивото на спешност са очевидни", каза тя.

Нашите млади хора влагат смисъл в съпричастността и солидарността, те вярват, че имаме отговорност към планетата, каза фон дер Лайен.

"В най-голямата планетарна криза на всички времена решихме да я преодолеем заедно с европейската зелена сделка".

  Източник: “ГЛАСОВЕ”

 

 

 

Свързани статии