Актуално

На фокус

ЕС не е готов да се справи с нова миграционна вълна от Афганистан

ЕС не е готов да се справи с нова миграционна вълна от Афганистан

12.08.2021

Втори фронт

868


Талибаните превзеха днес още една провинциална столица в Афганистан, предадоха световните агенции, като се позова на представител на местните власти. Град Газни, столица на едноименната афганистанска провинция, се намира на 150 километра югоизточно от Кабул. През последната седмица талибаните превзеха столиците на 10 от 34-те афганистански провинции, включително седем в северната част на страната - регион, където ислямистките бунтовници преди срещаха съпротива, отбелязва АФП.
ЕС не е готов да се справи с нова миграционна вълна от Афганистан
В сряда представител на американското правителство прогнозира, че талибаните може да превземат афганистанската столица Кабул до 90 дни.

"Мога да потвърдя, че Газни падна в ръцете на талибаните тази сутрин. Те поеха контрол над ключовите зони в града: офиса на губернатора, централата на полицията и затвора", каза пред АФП Насир Ахмад Факири, председателят на Провинциалния съвет на Газни. Той все пак допълни, че сраженията продължават на няколко места.

Талибаните също обявиха, че са превзели града.

Във вторник вечерта ислямистките бунтовници установиха контрол върху Пули Хумри - столицата на провинция Баглан, на 200 километра северно от Кабул. Така талибаните се приближават към афганистанската столица както от север, така и от юг, посочва АФП.

През Газни минава пътят между Кабул и Кандахар - втория по големина град в Афганистан. Превземането му ще позволи на талибаните да прекъснат снабдяването на афганистанските правителствени сили в южната част на страната.

Газни и Кундуз - стратегически пункт на 300 километра северно от Кабул, през който минава пътят от столицата на Афганистан за Таджикистан - са двата най-важни града, превзети от ислямистките бунтовници при сегашната им офанзива, отбелязва още АФП.

Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското правителство, докато Ашраф Гани е президент, заяви пакистанският премиер Имран Хан, цитиран от Ройтерс.

Пред чуждестранни журналисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският премиер каза, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански лидери, се е опитал да ги убеди да преговарят с афганистанските власти, но те са поставили като условие Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници смятат афганистанския президент и правителството му за марионетки на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Афганистанските власти и талибаните започнаха през септември миналата година преговори, които досега не са постигнали съществен напредък. Представители на няколко страни се намират сега в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в конфликта, за да се опитат да договорят спиране на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.

Според пакистанския премиер афганистанското правителство се опитва да убеди САЩ отново да изпратят свои военни в страната и да му помогнат срещу талибаните. Имран Хан обаче се изказа скептично за такъв вариант.

Американците бяха 20 години там. Какво биха могли да направят сега, което не са направили за 20 години, попита той.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че би било от полза летището в афганистанската столица Кабул да остане отворено и че въпросът "ще се изясни" в близките дни, съобщи Ройтерс.

Акар направи това изявление в турското посолство в Исламабад.

Турция предложи да изпрати сили на летището в Кабул след изтеглянето на НАТО и е в разговори със САЩ от седмици. В замяна турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави финансови, логистични и дипломатически условия.

Турският военен министър каза, че има предположения, че дипломатическите мисии в Кабул може да се изтеглят напълно, ако летището бъде затворено.

"По тази причина ние продължаваме да заявяваме, че летището трябва да остане отворено. В близките дни този въпрос ще се изясни", каза Акар в изявление, публикувано от турското министерство на отбраната.

Двама турски представители казаха в сряда, че засега Анкара все още има намерение да управлява и охранява летището, но следи ситуацията след бързото напредване на талибаните.

Германия няма да отпуска финансова помощ на Афганистан, ако талибаните вземат властта и въведат шериат. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас пред телевизия Цет Де Еф, предаде Ройтерс.

 

"Ние отпускаме всяка година по 430 милиона евро [на Афганистан]. Няма да дадем нито един цент, ако талибаните превземат страната и въведат закона на шериата", каза Маас.

 

Междувременно швейцарската агенция по миграцията обяви, че прекратява репатрирането на афганистанци, чиито заявления за предоставяне на убежище са били отхвърлени. Мотивът за решението е влошеното състояние на сигурността в Афганистан.

По-рано и Германия обяви, че спира репатрирането на афганистанци. "Заради настоящото развитие на ситуацията в сферата на сигурността вътрешният министър реши за момента да преустанови депортациите към Афганистан", каза пред ДПА говорител на министерството.

От началото на изтеглянето на международните войски от Афганистан в началото на май талибаните установиха контрол върху голяма част от афганистанската територия.

Европейският съюз не е готов да се справи с нова миграционна криза, подобна на тази през 2015 г., и трябва да предприеме действия, за да предотврати масовото бягство на хора от разрастващия се конфликт в Афганистан, заяви в сряда гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис, цитиран от Ройтерс.

Митаракис заедно с министри от още пет европейски страни миналата седмица подписа писмо, в което се настоява депортациите на кандидати за убежище с отказан статут да продължат въпреки бойните действия. Сега той заяви, че спирането на връщанията на нелегални мигранти "би изпратило погрешно послание" и ще насърчи повече афганистанци да се опитат да достигнат до Европа.

Гръцкият министър на миграцията каза, че ЕС трябва да предложи повече подкрепа, с която да помогне на Турция да облекчи натиска от увеличения миграционен поток от Афганистан.

Според Митаракис ЕС не би могъл да поеме още една криза като тази, пред която беше изправен през 2015 г.

Много страни-членки на ЕС са обезпокоени, че развитията в Афганистан могат да провокират повторение на миграционната криза в Европа от 2015 г., когато повече от един милион души, повечето от които сирийци, афганистанци и иракчани, пристигнаха в Европа и поискаха убежище.

Талибанските командири не показват почти никакъв интерес към това конфликтът да бъде уреден с дипломатически средства. Те ускоряват напредъка си на бойното поле на фона изтеглянето на американския контингент, което ще приключи в края на този месец, отбелязаха на 11 август Елън Никмайър и Кейти Ганън от Асошиейтед прес.

Докато някои талибански командири са демонстрирали сдържаност в новозавладените територии, според правозащитни организации, други не са се различавали от жестоките талибани, които САЩ свалиха от власт през 2001година. Твърди се, че това включва масови убийства на пленници и изискване от местните да предоставят момичета на над 15-годишна възраст за женене.

Последното твърдение се отхвърля от говорител на талибаните. Въпреки това служители на администрацията на Байдън продължават да поддържат надеждата, че желанието за международно признание ще повлияе на действията на талибаните. Те отхвърлят критиките на лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, който се противопоставя на изтеглянето от страната и с пренебрежение нарича стратегията на правителството "дипломатически моркови".

"Ако талибаните твърдят, че искат международна легитимност, тези действия няма да им я донесат," заяви на 9 август говорителката на Белия дом Джен Саки в едно от многото предупреждения, отправени от администрацията.

Американският пратеник в Афганистан Залмай Халилзад пътува до Катар във вторник, за да предаде това предупреждение директно на лидерите на талибаните. Той каза пред радио "Гласът на Америка", че ако талибаните превземат Афганистан със сила, "те ще станат страна парий".

 

Свързани статии