Актуално

На фокус

Ерик Клептън пее протестни песни срещу епидемичните мерки

Ерик Клептън пее протестни песни срещу епидемичните мерки

17.06.2021

Втори фронт

1054


Напоследък много от известните ми приятели избягват да контактуват с мен“, оплака се Ерик Клептън пред изданието Vulture. Както вече писахме, прочутият китарист се нареди сред най-гласовите антиваксъри. Освен да се изказва против мерките срещу коронавируса, Клептън записа заедно с Ван Морисън песни в подкрепа на конспиративни теории, според които пандемията COVID-19 всъщност е заговор с цел отнемане на гражданските свободи - в духа на „Карат ни да носим маски, за да мълчим“ и „Ваксините убиват“.

Може би втората съвместна песен с Ван Морисън Where Have All The Rebels Gone, в която двамата се чудят „къде са се дянали всички бунтовници“, в  преляла чашата за известните  приятели на музиканта. Няколко месеца след като Клептън започна да разпространява дезинформация за коронавируса и поведе личен кръстоносен поход срещу ваксинацията и ограничителните мерки, музикантът призна, че не малко от известните му приятели са прекратили комуникацията с него.

„Опитах се да се свържа с колеги музиканти“, обясни той в интервю за канала в YouTube на Oracle Films — „място за открит дебат и свобода на информацията“. Според Vulture става дума за Стив Уинуд и Джими Пейдж. „Просто вече не се чувам с тях.  Телефонът ми не звъни много често.  Вече не получавам толкова много имейли. Това е доста видимо ... Подложен съм на остракизъм. Усещам го навсякъде.”

Клептън повтори, че е решил да се ваксинира срещу COVID заради децата си, но е имал „катастрофални“ реакции към ваксината AstraZeneca, което го е накарало да постави под съмнение „пропагандираната“ полза от инжекцията.

„Уплаших се се, че никога повече няма да мога да свиря. Страдам от периферна невропатия и никога не би трябвало да се приближавам до иглата — добави той. — Но пропагандата казва, че ваксината е безопасна за всички." Лекари и медицински специалисти посочиха, че е невъзможно да се каже дали симптомите му са били причинени от ваксината, още повече, след като той сам признава, че страда от невропатия отпреди ваксинацията. 

През май Клептън използва същия аргумент за „пропагандата“ в отворено писмо, изпратено до списание „Ролинг Стоун“, в което похвали конспиративно настроените канали в YouTube и записите, които направиха с Морисън. И добави, че му е трудно да си прехапе езика и да премълчи това, което знае. „Изведнъж турнето на  Клептън из южните щати, предвидена за тази есен, придоби смисъл“, пише Vulture. 

     Източник: СЕГА

Свързани статии