Актуално

На фокус

Ердоган празнува победа над Армения на военен парад в Баку

Ердоган празнува победа над Армения на военен парад в Баку

11.12.2020

Втори Фронт

206


Военният парад, посветен на победата във войната в Нагорни Карабах с Армения се проведе в четвъртък на площад Азадлиг (Свобода) в столицата на Азербайджан, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

В него участваха над 3 хиляди военнослужещи, бяха демонстрирани до 150 единици техника, включително най-новите ракетни установки и системи за ПВО. На рейд в Баку бяха подредени и военни кораби.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че затворената от 27 години граница с Армения може да бъде отворена отново, но едновременно поиска смяна на ръководството в страната и изрази почитта си към Енвер паша - владетел, свързан с геноцида над арменците в Османската империя.
 

На централната трибуна бяха президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Турският лидер пристигна в Баку на двудневно официално посещение, „за да поздрави въоръжените сили на Азербайджан“. В началото на парада азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов прие строя пред държавните глави, изсвириха се националните химни на Азербайджан и Турция.

Ердоган каза по време на парада, че битката на Азербайджан с Армения не е приключила. Той поздрави Баку за "славната победа" във войната. "Днес сме тук, за да... празнуваме тази славна победа", каза Ердоган. "Азербайджан спаси своите земи от окупацията, но това не означава, че борбата е приключила".

Мирното споразумение влезе в сила преди месец. То сложи край на 6-седмичните сражения в Нагорни Карабах, при които загинаха хиляди граждани и от двете страни. Примирието се приема за победа на Азербайджан, а в Армения беше посрещнато с масови протести срещу правителството.

Часове след версията на парада, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му може да отвори границите си за Армения, ако Ереван предприеме стъпки към траен регионален мир. По време на съвместна пресконференция с азербайджанския премиер Илхам Алиев в Баку Ердоган заяви, че нямат проблеми с арменския народ. "Нямаме злоба към народа на Армения. Проблемът е с арменската администрация. Над 100 000 арменци живеят в моята страна", каза той.

Ердоган разкритикува Минската група на ОССЕ за това, че не е разрешила въпроса в продължение на почти 30-годишната окупация на азербайджански територии от Армения. В същото време той похвали ролята на Русия за прекратяването на едноседмичните гранични сблъсъци между Азербайджан и Армения по-рано тази година.Той разкритикува резолюцията на френското национално събрание, признаваща Нагорни Карабах като отделна република. "Дори Пашинян не го приема", каза той и добави, че френският президент Еманюел Макрон "все още не се е научил да прави политика".

Свързани статии