Актуално

На фокус

Ердоган настоя за среща Зеленски – Путин

Ердоган настоя за среща Зеленски – Путин

27.09.2022

Втори фронт

62


Турция се обявява за организирането на среща между президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски и за възможно най-бързо прекратяване на войната, каза днес след заседание на турското правителство президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той заяви, че Анкара се придържа към независим външнополитически курс, основан на приоритетите на самата Турция. Според него усилията на Турция на външнополитическата сцена, включително ролята й на посредник, са получили всеобщо одобрение в чужбина.

Ердоган каза, че Турция продължава диалога както с Русия, така и с Украйна, като е постигнала значителни успехи в дипломатическата област. Това е проличало в споразумението за „зърнения коридор“ и в договореностите за размяна на военнопленници, каза турският лидер.

Ердоган съобщи, че по зърнения коридор до днес са изнесени над 5 млн. тона селскостопанска продукция.

Анкара е готова да задълбочава сътрудничеството си и със страните от Шанхайската организация за сътрудничество, каза още турският президент.

В понеделник бе съобщено, че кораб с украинско слънчогледово масло е акостирал в Индия. Танкерът „Кацуяма” с 21 000 тона слънчогледово масло от Украйна пристигна в индийското пристанище Ченай, показват данни на служба “Морски трафик”. Танкерът е пуснал котва на около 3,5 морски мили от пристанището в очакване на акостиране. Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул разреши заминаването на танкера от украинското пристанище Черноморск на 1 септември.

   Източник: bg-voice

Свързани статии