Актуално

На фокус

ЕП отново вика българските власти заради корупцията

ЕП отново вика българските власти заради корупцията

15.12.2020

euroactiv.bg

172


Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (ЛИБЕ) отново вика българските власти, тъй като не е удовлетворена от изслушването им през август. Изслушването е насрочено за четвъртък, 17 декември.

Това обяви евродепутатът Елена Йончева (БСП, Алианс на социалисти и демократи), която е част от групата. Изслушванията в нея са при закрити врати.

През лятото групата беше поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те не се явиха, а пратиха заместничките си – Екатерина Захариева и Даниела Машева. След това властите получиха допълнителни въпроси, на които отговориха писмено.

И това обаче не е удовлетворило евродепутатите.

Елена Йончева

“Поканили сме същите хора, които са се явили на изслушването на 28 август. Тъй като премиерът се скри тогава – на 28 август, и на това изслушване изпрати г-жа Захариева – сега поканата е отправена към г-жа Захариева”, обясни Йончева, цитирана от БНР.

Тя допълни, че темите, които ще бъдат дебатирани в четвъртък, са свързани с върховенството на закона в България и разделението на властите.

“Ситуацията в България е обект на изследване на групата от лятото на 2020 г.”, написа Йончева и във Фейсбук. Тя припомни, че никой премиер не си е позволявал да не уважи поканата на групата.  “Мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо”, допълни Йончева.

Източник: euroactiv.bg

Свързани статии