Актуално

На фокус

Емилиян Гебрев: ЕС организира доставките на българско оръжие за Украйна

Емилиян Гебрев: ЕС организира доставките на българско оръжие за Украйна

15.05.2022

Втори Фронт

1148


България наистина не е изнесла и един патрон директно за Украйна, както твърди вицепремиерката Корнелия Нинова. ЕС е обаче е организирал как да се изпълняват нещата. Това заяви българския оръжееен производител и търговец Емилиян Гебрев.

"Страните от ЕС имат взаимни ангажименти и права. Никой не викаше срещу фондовете. Естествено, че имаме и задължения и ангажименти. И трябва да ги изпълняваме и от чисто морална гледна точка. В България се преиграва по темата. ЕС е организирал как да се изпълняват нещата", заяви той пред Нова телевизия.

Българският военнопромишлен комплекс е от най-мощните на бившия Варшавския договор и България все още задоволява нуждите от оръжие на десетки страни, добави той. Като пример за купувачи на българско оръжие той посочи Индия, Полша, Чехия, Словакия, Германия, държави от Африка.

Украинските самолети, снимани да товарят оръжие в България със сигурност не го карат директно в Украйна и снимките им не доказват нищо, заяви Гебрев. Преди седмици снимки как украински самолети товарят оръжие и бойна техника на български летища бяха размахани на пресконференция от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Товарите отиват в някоя европейска страна, категоричен бе Гебрев.

Според оръжейния търговец българските воeнни заводи имат способностите да ремонтират украинска бойна техника, както се ангажира премиерът Кирил Петков пред президента на Украйна Володимир Зеленски.

Свързани статии