Актуално

На фокус

Емил Ефтимов: Изтребителната авиация няма да лети, докато не завърши разследването за МиГ-29

Емил Ефтимов: Изтребителната авиация няма да лети, докато не завърши разследването за МиГ-29

18.06.2021

Втори фронт

607


Правим всичко възможно, за да намерим черната кутия на падналия МиГ-29, докато не завърши разследването изтребителната авиация няма да лети. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в по БНТ.

„Правим всичко възможно, за да намерим черната кутия. Военноморските сили реагираха мигновено, ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира той щеше да бъде спасен. Проведохме операция по търсене и спасяване, те се прекрати в рамките на целесъобразните срокове, когато имахме доказателства, че пилотът не е оцелял. Продължихме операцията по издирване отломките на самолета. Прекратихме поради хидрометеорологичните условия. не сме се свили в черупката си, не сме проявили пасивност. Обърнахме към всички, имащи способности в тази среда“, обясни Ефтимов. Той обърна внимание на критиките, че не са поискали помощ от НАТО, от съседните страни. „Полетът беше контролиран, беше нецелесъобразно да струпваме много кораби и средства в района. Самолетът е открит със сили и средства на Военноморските сили. Благодарим за помощта“, допълни той.

Адмиралът уточни, че е разпоредил районът, в който се предполага, че се намира черната кутия, да бъде забранен за плаване, подводни дейности. „Нарушителите ще попадат под санкциите на закона. Нека не оскверняваме паметта на майор Терзиев, оставете ни да си свършим работата“, посочи Ефтимов.

Той поясни, че се намират в напреднал етап на изясняването на причините за инцидента. „Не е имало експлозия при падането на самолета. При тази скорост – над 900 км/ч, водата е като бетон“, добави началникът на обраната. Адмиралът уточни, че полетът на МиГ-29 е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета.

     Източник: eurocom

Свързани статии