Актуално

На фокус

Емил Димитров: Посланикът ни в Германия ми налага натиск, застъпва се за Бобокови

Емил Димитров: Посланикът ни в Германия ми налага натиск, застъпва се за Бобокови

28.12.2020

epicenter.bg

883


Излезе ми през носа това, че съм министър, но се старая всеки ден. Как да се чувствам? Предишният министър е в затвора, заместник-министърът е в ареста, посочи Ревизоро.

Налага ми се натиск заради обезвреждането на опасните отпадъци. Това каза министърът на околната среда Емил Димитров в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

„Натискът е следният - отиваш и почваш да ревеш в търговско-промишлените палати. Казваш: "имам голям проблем, министерството забавя да ми издаде документи". И те се считат за задължени да напишат писмо“, каза Димитров.

Емил Димитров призна и откъде, по думите му, му е оказван натиск заради разкриването на опасните отпадъци.

„Има един посланик, който ми написа специално писмо, през 9 държави в 10-та, та да дойде до България, да се застъпи за Бобокови. Това е българският посланик в Германия. Те са отишли при него, казали са, че им преча и той какво да направи освен да помага. Намират някакви наивни хорица да им помагат, а те не знаят реалността”, коментира министърът.

"Реалността е, че тази година ми дадоха на мен седем хиляди тона отпадъци аз да ги обезвреждам. Аз ли съм ги местил в България? Аз ли съм ги правил успешен бизнес? Аз ли съм се изявявал по телевизията като успешен бизнесмен. Накрая са моите отпадъци. Откъде накъде отпадъци, които са генерирани тук в България, трябва да се заравят на незнайни места . Ние да ги изваждаме със закъснения и да ми дават зор, защо по-бързо не ги вземете тези отпадъци и защо по-бързо не разрешите бизнесът отново да продължи. За да продължи бизнесът, трябва да съм сигурен, че старите отпадъци ще бъдат обезвредени и новите няма да бъдат отново закопани", подчерта той.

Аз в момента съм от ВМРО - гражданска квота. Благодарен съм за доверието. Излезе ми през носа, но се старая всеки ден - с тези думи Емил Димитров обясни пред Нова телевизия как е станал министър на околната среда и водите.

Трудно е, не е лесно. Как да се чувствам? Предишният министър е в затвора, заместник-министърът е в ареста, коментира Ревизоро.

След изборите мандат няма да ми се предлага, категоричен е той.

Няма да участвам 2021 година в изборите. Ще се занимавам със служебните си задължения. Трябва да пълним язовири, твърди Емил Димитров.

„Отивам в парламента и им казвам „Хора, не искам до вас нищо. Елате да се запознаете с реалността“. Или си част от проблема, или си част от решението, или си част от пейзажа. След един месец вие ще сте пейзаж, а аз след два. В момента можем да решим проблема с водата за следващата година. Никой не дойде с изключение на ВОЛЯ и Валери Симеонов. Всички хукнаха по студиа, защото не ги интересува какво се случва. Сами се направиха пейзаж“, обясни министърът.

В Бургас ще бъде решен проблемът с водата, когато се направи водопровод от язовир "Порой" и се ограничи подаването към Варна, посочи той.

Министърът каза, че при срещата с премиера са обсъдени възможните варианти. „Ако септември месец ги бяхме направили, в момента щеше да има вода до края на годината за Бургас“, подчерта той.

„В Бургас ще бъде решен проблемът, когато двата стари язовира се отремонтират и когато се направи от язовир "Порой" до деривацията, която захранва Бургас, водопровод. За да може при необходимост от язовир "Порой" да допълним водата за Бургас и те да не усетят, че има криза. Но това е половината част от проблема. Другата част е да ограничим подаването към Варна“, обясни още Димитров.

Той подчерта, че прави всичко, така че когато дойде новият екип след изборите, проблемите с водата да са решени.

Свързани статии