Актуално

На фокус

Еленко Божков: Нищо няма да промени решението за незаконните цени на парното

Еленко Божков: Нищо няма да промени решението за незаконните цени на парното

11.12.2020

БТВ

264


Цените на парното и топлата вода от пролетта на 2017 г. са незаконни. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно, съобщиха от прокуратурата.

През април 2017 г. Комисията за енергийно и водно регулиране взима решение топлинната енергия да поскъпне с повече от 25 процента.  От регулатора до момента не са отговорили на въпроса дали съдебното решение води до преизчисляване на стари сметки за парно и връщане на пари на абонатите. От Комисията съобщиха само, че се запознават с мотивите на съда.

Решението на съда си има своята предистория. „Историята започва през 2013 г., когато цените на природния газ се определяха на тримесечие. Руският вносител предложи увеличение с 13%, а КЕВР реши да я увеличи с 30%. Това предизвика огромно недоволство, защото се отрази на цените на парното и притеснена Върховна административна прокуратура протестира решението на КЕВР, но ВАС не уважи протеста. Три години по-късно обаче го уважава“, разказа бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков в „Тази сутрин“.

Прокуратурата протестират начина на вземане на решение и административната процедура, а не самия размер на цената. Незаконното в случая е, че КЕВР създава работна група по въпроса с цената на парното и топлата вода преди да е променена цената на природния газ, обясни Божков.

Според него от решението на съда няма да последва нищо и имаме подобни примери. КЕВР ще се събере отново и ще потвърди отново цената.

Единственият вариант да се стигне до преизчисляване на сметките от този период е, ако потребителите атакуват регулатора по съдебен път след решението на ВАС, смята бившият член на КЕВР.

Божков коментира и повдигнатите му обвинение заради спирането на тока на метрото при протестна акция през юли.

„Съдията реши мярката за неотклонение да отпадне, значи според него няма престъпление“, заяви Божков, който обаче отказа да каже дали той е спрял тока в метрото.

Свързани статии