Актуално

На фокус

Екстри оскъпили сергиите на "Славейков" до 47 000 лв ВИДЕО

Екстри оскъпили сергиите на

26.02.2021

Втори Фронт

815


ГЕРБ се надяват при търга цената да намалее, макар практиката в Столична община да показва обратното

Седемте нови сергии за книги на площад "Славейков" (1 за прототип и 6 за постоянна употреба), за които общинското дружество "Пазари Запад" иска разрешение от Столичния общински съвет да разположи срещу общо 331 000 лв. с ДДС, ще имат осветление и отопление. Освен това те щели да бъдат изработени от дълготрайни материали и качествена стомана, да се отварят и да се затварят. А също и да се заключват, давайки възможност книгите да не се изнасят от щендерите след края на работния ден. В допълнение през нощта щели да светят, за да могат минаващите по "Славейков" да виждат заглавията. Така управляващите от ГЕРБ и авторите на идейния проект за новите съоръжения на "Славейков" оправдаха бомбастичната цена от над 47 000 лв. с ДДС, която Столична община се готви да плати за всяка от сергиите. Цената била толкова висока и защото проектът предвиждал първо да се изработи прототип, който да се покаже на място, за да се чуят всички  забележки и коментари, стана ясно още при презентацията. От Столична община разпространиха и видео как би трябвало да изглеждат и функционират бъдещите витрини на книжния пазар (виж видеото). 

С гласовете на коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" днес бюджетната комисия в СОС утвърди сумата да бъде похарчена, а против и въздържал се гласуваха представителите на БСП и "Демократична България". "Една сглобяема къща от 50 кв.м. струва около 50 000 лв.", така Петко Димитров от БСП мотивира един от аргументите, поради които не подкрепя предложението. Според шефа на стопанската комисия в СОС Николай Стойнев, който е вносител на доклада за 7-те маси на "Славейков", това бил разумен проект, който се очаквал от софиянци, както и от търговците на книги. "Разбира се, ние можем да го направим с подръчни средства. Но моля да имате предвид, че искаме да направим едно индивидуално дизайнерско съоръжение в центъра на града и в същото време, освен красиво, то да бъде устойчиво на вандализъм, да е издръжливо, като стъклата, които ще бъдат монтирани, ще издържат на вандалщини", поясни той. Стойнев каза още, че инвестицията трябва да се изплати до 2-3 години.

Първоначално общинският съветник от ГЕРБ избягваше да назове сумата, която "Пазари Запад" смята да даде за новите маси. Все пак по-късно Стойнев обърна внимание, че дружеството е регистрирано по ДДС и се очаква да си възстанови данъка, поради което коректният разход бил 40 000 лв. без ДДС на щендер. Освен това това била максимална цена, която в бъдещата обществена поръчка можело да бъде намалена. Последното твърдение прозвуча доста куриозно, като се има предвид утвърдената практика в Столична община търговете й да приключват на цена, която е максимално близо до предложената. И дори понякога тя се вдига още с допълнителни анекси.

От "Пазари Запад" добавиха, че целта е новите изделия на Славейков да имат "ювелирна и дизайнерска стойност", като и на тях им се искало това да стане на по-ниска цена, но допитвания до частни фирми и изпълнители показвали обратното.

Вчера неправителствената организация "Спаси София" алармира, че Столична община се готви да плати над 47 000 лева с ДДС за всеки от 7-те щанда за книги, които ще се разположат на "Славейков". "Възможно ли е един щанд от ламарина, стъкло, винкели и шперплат да струва над 47 000 лв. с ДДС – колкото нов автомобил над средния клас? Още повече, че ремонтът на "Графа" предвиждаше поставянето на подобни щандове на цена от 2900 лв. - 16 пъти по-евтино от това, което ни предлагат сега от ГЕРБ. Имаше възможност тези щандове да бъдат платени със средствата от ЕС, но заради некадърното управление на Фандъкова парите са изгубени и сега ни се сервира тази огромна кражба, която отново ще платим ние! Толкова ли е богата Столичната община, щом може да си позволи такава безобразно скъпа инвестиция? Няма ли градът без тротоари, улици, паркинги, междублокови пространства и канализация по-важни приоритети, в които да се инвестира?", попита "Спаси София".

Източник: СЕГА

 

Свързани статии

Левицата