Актуално

На фокус

Експертиза потвърди: Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв.

Експертиза потвърди: Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв.

04.12.2020

Втори Фронт

216


Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев е укрил данъци за 63 млн. лв. Това потвърди съдебно-икономическа експертиза, свързана с декларираните от подсъдимия доходи от 2007 г. и съответно размера на данъците, които е трябвало да внесе в хазната. Вещите лица, потвърдили експертизата, бяха изслушани пред Софийския апелативен съд (САС), пред който в момента делото срещу Донев и неговия съдружник Борис Борисов е висящо. Според експертите освен Донев и Борисов е укрил данъци в особено големи размери, само че на стойност над 7 млн. лв., пише "Правен свят".

От САС съобщиха, че от заседанието е отсъствала една от адвокатките на Огнян Донев - Даниела Доковска - по медицински причини, поради което следващото заседание на съда е отложено за 11 февруари 2021 г. от 10.00 часа, когато се очаква да започнат и пледоариите.

Припомняме, че през февруари 2019 година съдия Даниела Борисова от Софийския градски съд (СГС) оправда напълно изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов.

Разследването срещу Огнян Донев стартира преди седем години. Когато се разбира, че прокурорите възнамеряват да внесат обвинителен акт и да търсят съдебна отговорност за неплатените данъци, собственикът на приватизирания фармацевтичен гигант "Софарма" стартира издаването на сайт и месечно списание, като голяма част от съдържанието им е насочено срещу работата на правоохранителните институции в държавата и обратното – в защита на дейността на определени съдии, които могат да бъдат групирани условно в три групи – първата – членове и/или ръководство на Съюза на съдиите в България, втората – близки до председателя на Върховния касационен съд и/или самия Лозан Панов, третата – градски съдии, близки до преждевременно напусналия поста си бивш председател на СГС и/или самия Калоян Топалов.

Оправдалата Огнян Донев съдия Даниела Борисова е последният заместник-председател на СГС, който запази поста си след напускането на Топалов преди година и половина, чието управление бе съпътствано от множество публични скандали и съмнения за зависимости при кадровите назначения.

Мотивите на съдия Борисова пък бяха прелюбопитни, като в тях магистратът изложи твърдението, че Донев е невинен, тъй като нямал специфично счетоводно образование и поради тази причина не бил способен сам да изчисли какъв е размерът на дължимите от него данъци.

Огнян Донев, който е защитаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, бе обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи.

Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил.

Източник: epicenter.bg

Свързани статии