Актуално

На фокус

Eколог метна парче торта по „Мона Лиза“ в Лувъра

 Eколог метна парче торта по „Мона Лиза“ в Лувъра

30.05.2022

Втори фронт

4636


Мъж в инвалидна количка хвърли парче торта върху "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в Лувъра, съобщи BFMTV. Шедьовърът в Лувъра се намира зад защитно бронирано стъкло и не е пострадал. Според свидетели мъж с перука и шапка е хвърлил парче торта по картината.

В социалните мрежи е публикувано видео, на което се вижда как предпазното стъкло, под което е поставена картината, е намазано със сладкарски крем. На някои кадри се вижда и как охранителите на музея ескортират извършителя на инцидента до изхода. Отбелязва се, че той спокойно става от инвалидната количка и ходи.

"Помислете за Земята. Има хора, които разрушават Земята. Помислете за това... Всички художници, помислете за Земята! Ето защо направих това. Трябва да помислим за планетата", заяви неидентифицираният мъж. Предполага се, че вандалът е екологичен активист и по този начин привлича внимание върху идеите си. 

Инцидентът е станал в неделя.

Това съвсем не е първата атака срещу "Мона Лиза". През 1911 г. тя е открадната и открита едва след две години. Инцидентът спомага за нейната популярност. 

През 50-те години на миналия век платното е атакувано със сярна киселина, което нанася значителни щети по творбата. През 1974 г., докато "Мона Лиза" гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена. През 2009 г. руски турист опитва да залее Джокондата с чай.

   Източник: СЕГА

Свързани статии