Актуално

На фокус

Екатерина Захариева след срещата с Владо Бучковски: „Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка"

Екатерина Захариева след срещата с Владо Бучковски: „Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка

09.12.2020

Втори Фронт

182


Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след разговор със специалния пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София Владимир Бучковски.

Продължаваме разговорите за намиране на решение по оставащите двустранни въпроси с РС Македония, както и изход за пътя на Македония за преговорната рамка за членството й ЕС. Неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Намираме се в деликатен етап от своите отношения. Стигнахме до разочарование от това и двете страни, и поради факта, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент, добави Захариева.

"Убедена съм, че единственият прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца", изтъкна още министърът.

Захариева апелира двете страни да говорят повече помежду си, а не чрез медиите.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на македонското правителство в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да разговаря още с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, както и с лидера на социалистите Корнелия Нинова.

 

Свързани статии