Актуално

На фокус

ЕК се среща с ръководителите на Twitter и Facebook

ЕК се среща с ръководителите на Twitter и Facebook

23.11.2022

Втори Фронт

369


Комисарят по правосъдието на Европейския съюз Дидие Рейндерс ще пътува до Ирландия, за да се срещне с ръководителите на Twitter и собственика на Facebook Meta и да им напомни за техните отговорности съгласно правилата на ЕС.

Източници от кабинета на Рейндерс съобщиха за АФП, че той ще бъде в Дъблин в четвъртък и петък и ще се срещне както с представители на големите технологични компании, така и с ирландски официални лица, включително с министъра на правосъдието Хелън Макенти.

Операциите на социалните медийни гиганти в ЕС са базирани в Ирландия и Брюксел се опасява, че вълната от съкращения ще подкопае стандартите им за модериране на съдържанието и защита на данните.

Twitter беше поет от милиардера и технологичен предприемач Илон Мъск, който вече уволни около половината от 7500-те служители на фирмата, включително много от тези, които са натоварени с борбата с дезинформацията.

Междувременно Мета, където се намира социалната медия на основателя Марк Зукърбърг Facebook, заяви, че планира да съкрати повече от 11 000 служители на фона на спада в рекламата.

Съгласно правилата на ЕС за защита на данните и новия Закон за цифровите услуги (DSA) фирмите, обслужващи европейските потребители на интернет, трябва да отговарят на строги стандарти по отношение на опасното съдържание, защитата на личните данни и прозрачността на алгоритмите си.

Но в Брюксел има опасения, че либертарианската позиция на Мъск за свободата на словото - и съкращаването на персонала на Twitter - ще подкопае усилията за борба с пропагандата, речта на омразата и тормоза.

Рейндерс ще изрази загриженост и пред ирландското правителство, което се стреми да осигури благоприятна среда за технологичните гиганти като ключова част от икономическата си стратегия.

Той ще засегне най-вече въпроса за отказа на Ирландия да сътрудничи на новата Европейска прокуратура (ЕПО).

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши изпрати писмо до Комисията, в което се оплаква от отказа на Ирландия да удовлетвори всички искания за съдебно сътрудничество, отправени от нейните служби.

Европейската прокуратура е призната от 22 от 27-те държави - членки на ЕС, без Ирландия, и не е успяла да се справи с усилията си да разследва шест трансгранични случая, в които е замесена страната.

Източник: БНР

Свързани статии